Rețelele sociale sunt acum printre cele mai importante canale de marketing. De fapt, unele companii se bazează foarte mult pe rețelele lor de socializare pentru a-și conduce afacerea, pentru a găsi clienți și chiar și pentru a-și rezerva întâlniri sau pentru a face vânzări.
Înțelegerea cât de mult trafic vine de la canalele tale sociale este din ce în ce mai importantă, deoarece îți va permite să identifici zonele care necesită îmbunătățiri. Dar, ce este traficul social ? Aruncăm o privire mai atentă la definiția traficului social și cum să-l vedem în Google Analytics 4 (GA4).
Ce este Traficul Social?
Traficul social este tot traficul care vine pe site-ul dvs. de pe canalele de social media. Dacă o persoană este de exemplu în căutare de utilaje de construcții sau echipamente și face click pe un link dintr-o rețea de socializare și ajunge pe site-ul dvs., acest lucru ar fi considerat trafic social. Unele dintre cele mai populare canale de social media includ:
YouTube
Tumblr
Snapchat
TIk tok
Și, lista poate continua cu multe alte rețele .
Se spune că rețelele sociale sunt sursa principală pentru generarea de trafic pentru magazinele online sau mai detaliat pentru comerțul electronic. Rețelele de socializare conduc înaintea mass-media tradiționale în ceea ce privește generarea de trafic către site-ul dvs. Ele aduc numeroase oportunități de a câștiga vizitatori pentru afaceri și de a se transforma în clienți potențiali.
Beneficiile utilizării rețelelor sociale pentru marketing
Rețelele sociale sunt peste tot. Oamenii îl folosesc pe telefoanele, laptopurile și tabletele lor pentru a comunica cu prietenii, pentru a găsi produse, pentru a cerceta companii și chiar pentru a lăsa recenzii. Prezența socială devine din ce în ce mai importantă în majoritatea industriilor. Iata de ce: Creșterea gradului de cunoaștere a mărcii . Rețelele sociale sunt printre cele mai bune modalități de a crește prezența online a mărcii dvs. Utilizarea rețelelor sociale ca parte a strategiei de marketing vă va permite să ajungeți la un public mai larg, internațional, la un cost relativ scăzut.
Ne aflăm într-o eră în care rețelele sociale sunt în plină expansiune. Este dovedit că utilizatorii petrec mult mai mult timp pe Facebook decât pe Google, nu e de mirare cu cei 2,85 miliarde de utilizatori activi lunar pe care îi are Facebook .
Deci, atâta timp cât rețelele sociale vor crește, probabilitatea ca acestea să genereze trafic suplimentar va deveni din ce în ce mai mare . Prin urmare, este evident că există oportunități reale de a vă promova site-ul prin intermediul rețelelor sociale precum Facebook, Instagram, Twitter și altele. Ca rezultat, puteți genera mai mult trafic către site-ul dvs. prin numărul mare de persoane pe care le veți fi implicat în aceste rețele.
Canale de marketing cu costuri reduse
Rețelele de socializare sunt o modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor de a construi gradul de conștientizare a mărcii. Majoritatea canalelor vă permit să creați un profil de afaceri gratuit. Mai mult, dacă le cereți pur și simplu colegilor, prietenilor și familiei dvs. să distribuie și să apreciați pagina dvs., veți crește semnificativ gradul de conștientizare a mărcii dvs. Deși vă puteți crea conturile gratuit, anunțurile plătite, cum ar fi reclamele Facebook, sunt o modalitate excelentă de a vă direcționa conținutul sau anunțurile gratuite pentru a ajunge la publicul dorit, sporind astfel cunoașterea mărcii dvs. acolo unde contează cel mai mult.
Spunem adesea: „nimic nu este gratuit”, dar această afirmație nu se aplică tuturor formelor de marketing digital Sigur, este nevoie de o muncă grea, dar nu trebuie neapărat să cheltuiți bani pentru a obține trafic pe rețelele sociale, decât dacă doriți rezultate rapide.
Da, rețelele sociale oferă și marketing plătit, dar posibilitatea de a obține trafic gratuit este eficientă și schimbă total jocul .
Îmbunătățirea încrederii, a autorității și a loialității mărcii
Când vine vorba de crearea unei baze de clienți și clienți loiali, încrederea în brand, autoritatea și loialitatea sunt o necesitate. Postarea de conținut relevant și informativ pe rețelele de socializare creează un nivel mai ridicat de credibilitate și încredere cu publicul dvs.
În plus față de cele de mai sus, rețelele de socializare permit audienței dvs. să vă contacteze mai ușor, deschizând canale de comunicare și oferind echipei dvs. de asistență clienți șansa de a-și face magia și, eventual, de a face mai multe vânzări. În cele din urmă, publicul tău are mai multe șanse să-ți partajeze conținutul pe profilurile personale, sporindu-ți și mai mult autoritatea și credibilitatea în industria și afacerile tale .
Creșterea traficului de intrare
Rețelele de socializare reprezintă un amestec de oameni din întreaga lume, ceea ce o face una dintre cele mai bune surse de trafic nou de intrare. Prin crearea de profiluri relevante pentru rețelele sociale în diferite rețele și prin postarea de conținut credibil, țintit să abordeze punctele dureroase ale publicului dvs., deschideți ușa către o bază complet nouă de clienți.
Mai multe oportunități pentru conversii
Rețelele de socializare ajută la umanizarea unui brand, oferind publicului șansa de a comunica cu tine în mod natural prin mesaje directe, comentarii, aprecieri și distribuiri. Oamenilor le place să facă afaceri cu oamenii. Și, oferindu-le acces ușor la conținutul, echipa și produsele dvs., este mai probabil să observați o creștere a conversiilor și, desigur, a vânzărilor.
Unde vezi traficul social în Google Analytics 4 ?
Google Analytics 4 vă permite să aruncați o privire mai profundă în traficul dvs., astfel încât să puteți stabili ce canale de marketing funcționează bine pentru cursele dvs. și ce strategii trebuie ajustate. GA4 vă permite să identificați cât de mult trafic primește site-ul dvs. de pe canalele de social media. De asemenea, vă poate spune exact din ce surse de trafic din rețelele sociale provin vizitatorii dvs.
Verificarea traficului social
Google colectează traficul care vine de pe canalele de social media și îl adună sub o etichetă numită Social Traffic. Iată cum puteți verifica cât de mult din traficul site-ului dvs. vine de pe platformele de rețele sociale:
Pasul 1: Accesați tabloul de bord Google Analytics 4 și faceți clic pe „Rapoarte”.
Pasul 2: Apoi, faceți clic pe „Achiziție”, urmat de „Achiziție de trafic” în lista derulantă.
Pasul 3: Pe următoarea pagină, alegeți intervalul de date pentru care doriți să vedeți traficul pe rețelele sociale și mergeți în partea de jos a paginii. În lista derulantă din stânga sus a tabelului, alegeți „Gruparea implicită a canalelor sesiunii”. Aici veți vedea „Trafic social”. În acest rând, veți putea vedea câți utilizatori, sesiuni și sesiuni implicate provin de pe canalele de social media, printre o mulțime de alte informații relevante pentru această sursă de trafic.
Identificarea surselor exacte ale traficului dvs. social Pe lângă identificarea cât de mult trafic social ajunge pe site-ul dvs. web, GA4 vă poate ajuta să identificați din ce canale exacte de promovare online provine traficul dvs. Pentru a vedea din ce rețele de social media provine traficul dvs., ar trebui să:
Pasul 1: Urmați pașii 1 și 2 de mai sus. Apoi, pe pagina Achiziție de trafic, alegeți intervalul de date preferat și derulați în jos în pagină până la tabelul de date. Aici, în colțul din stânga sus al tabelului, alegeți „Sursa sesiunii” din lista derulantă. Acest lucru vă va spune exact din ce surse sociale provine traficul site-ului dvs.
Pasul 2: De aici, puteți analiza diferitele surse pentru a identifica care sunt canalele de social media.
All Comments
Pingback: In marketing și publicitate ne transpunem starile emotive – Bluf
Pingback: Pentru a stimula actiunea de cumparare trebuie sa ne bazam pe experienta emotionala – Bozz
Pingback: Efectele emoțiilor în marketing și publicitate – Brigitte
Pingback: De ce este marketingul emotional ? – Buburux
Pingback: De ce este eficient marketingul emotional ? – Buburux
Pingback: Caracteristicile marketingului emotional – Buzzy
Pingback: Cum ne poate ajuta marketingul emotional sa ne crestem afacerea ? – Cary
Pingback: Publicitatea are meritul de a capta interesul publicului printr-un răspuns emoțional – Compax
Pingback: Intentia de cumparare a unui produs/serviciu apare ca rezultat a mai multor procese mentale – Dona Blog
Pingback: Utilizari ale emotiei in domeniul reclamei Marketing – Donatela
Pingback: Creatorii de reclama se concentreza asupra emotiilor consumatorilor
Pingback: Intentia de cumparare este rezultatul unui ansamblu de procese psihice: perceptia, cunoasterea, memorarea, invatarea, emotia si motivatia – Elysa
Pingback: Ce impact pot avea emotiile intr-un business ? – Exy
Pingback: Pentru a promova o afacere trebuie sa te implici emotional – Fonfy
Pingback: Asocierea emotiilor cu marketingul – Gexy
Pingback: In practicile de marketing trebuie sa ne folosim de emotii pentru a face alegeri potrivite – Gyna
Pingback: Inteligenta emotionala in relatiile cu clientii – Jeny
Pingback: Emotiile au o putere ridicata in comportamentul consumatorilor – Jolye
Pingback: Promovarea unei afaceri tinand cont de emotiile transmise clientului – Katya
Pingback: Interpretarea emoțiilor sunt abilități necesare rezultatelor dorite – Kely
Pingback: rolul emotiilor in domeniul reclamei – Kxm
Pingback: Avantajele si dezavantajele utilizarii emotiilor in publicitate – Kyno
Pingback: Mesajul publicitar trebuie sa anticipeze raspunsul comportamental al consumatorilor – Lyza
Pingback: Trebuie sa exite un echilibru emotional intre creatorii de reclame si potentialii clienti – MaxBiz
Pingback: Trebuie sa existe un echilibru emotional intre creatorii de reclame si potentialii clienti – MaxBiz
Pingback: Promovati afacerea dumneavostra folosind ratiunea imbinata cu partea afectiva – MaxMix
Pingback: Aplicarea emotiilor in domeniul reclamei – Maxyne
Pingback: Cum ne ajuta marketingul emotional sa ne ridicam afacerea ? – Mega Inventii
Pingback: Trebuie sa exista o legatura intre emotii, tehnologie si publicitate – Moniq
Pingback: Individualizarea emotiilor pentru fiecare consumator – Muzik
Pingback: Emotia poate avea un efect intentionat în marketing și publicitate – Mxo
Pingback: Publicitatea pe baza de emotii, sentimente trebuie sa fie foarte bine realizata – Noemy
Pingback: Efectele folosirii emotiilor intr-un business – Oaze
Pingback: Trebuie sa fim atenti la amprenta emotionala pe care produsul sau serviciul nostru o lasa asupra clientilor – Pampy
Pingback: De ce sunt de folos emotiile in marketing ? – Riox
Pingback: Inteligenta emotionala se poate dezvolta prin exercitiu si perseverenta – Romyna
Pingback: Impactul emotiilor in sfera publicitara – RoxBox
Pingback: Ratiunea nu poate inlocui si emotiile in marketing – Stox
Pingback: Publicitatea emoțională face apel la emoțiile consumatorilor – Succes Total
Pingback: Utilizarea emoțiilor asociate mesajelor publicitare – Market Online Romania
Pingback: La baza deciziei de a cumpara ceva se afla o emotie – Top Auto News
Pingback: Descopera cum poti folosi strategia de marketing emotional in avantajul tau – Top Secrete
Pingback: Comunicarea stabilită între companie și client să fie bidirecțională – Trokz
Pingback: Emotiile in marketing pot influienta capacitatea clientului de a lua decizia atunci când dorește să cumpere un produs sau serviciu – Uax
Pingback: Principalele caracteristici ale marketingului emotional – Usx
Pingback: Cum trebuie sa se implice emotional creatorii de marketing pentru a starni interesul clientilor la achizitionarea de produse ?sau servicii – Winy
Pingback: Cum trebuie sa se implice emotional creatorii de marketing pentru a starni interesul clientilor la achizitionarea de produse ? – Winy
Pingback: Ce genereaza emotie in abordarea dintre creatorii de reclame si consumatori ? – XBiz
Pingback: In spoturile publicitare e nevoie de starea emotionala care sa stabileasca o relatie directa cu consumatorul - XJobs Platformă De Freelancing 100% Romanească
Pingback: Trairile consumatorilor trebuie urmarite prin marketingul emotional – Zdub
Pingback: Experienta emotionala ajuta la dezvoltarea unei afaceri – Znep
Pingback: Studiati cum va puteti ajuta de emotii in publicitate – Zanzy
Pingback: Comportamentul consumatorilor urmărit de experții în marketing – Buzy